Dronken en agressieve passagiers zorgen voor veel overlast op het vliegveld en in vliegtuigen. Schiphol moet dit probleem aanpakken, vinden Annette Groeneveld, voorzitter van de Vereniging van Nederlands Cabinepersoneel (VNC) en luchtvaartjournalist Arnold Burlage. Het zijn namelijk geen incidenten meer. 

In september 2016 waren er ruim 700 meldingen van luchtvaartmaatschappijen over wangedrag aan boord. Dat is al evenveel als in heel 2015. Het lijkt vooral een probleem van de lowbudgetmaatschappijen, zegt Groeneveld.

Wie moet het voortouw nemen in de aanpak van dit probleem? Luchthaven Schiphol komt met de volgende reactie:

'Schiphol is verantwoordelijk om alle vluchten veilig te laten vertrekken en aankomen. Overlast in vliegtuigen is een aangelegenheid van de airlines, uiteindelijk accepteren zij als vervoerder de passagiers. Tijdens diverse contactmomenten (check-in, boarden) op de luchthaven hebben de airlines de mogelijkheid om deze individuele  passagiers te weigeren voor de vlucht. Ook kunnen zij aangifte doen van overlast. Dan zal daarbij de Koninklijke Marechaussee ingeschakeld worden.'

In Radio EenVandaag een gesprek met Annette Groeneveld en Arnold Burlage over hoe wangedrag rond vliegvelden aangepakt kan worden.