EenVandaag verzamelt, in aanloop naar de inhuldiging van Willem-Alexander, dromen van 'gewone' Nederlanders. Waar moet Nederland volgens hen naartoe, waar wordt onze samenleving beter van? Vandaag de droom van Cor Vlemmix, die hoopt dat de aanstaande koning zijn laatste everzwijn geschoten heeft. Verder de droom van Rotterdammer Marcel Jongmans. Hij ziet graag een Nederland waarin burgers meer zelf doen en niet teveel leunen op de overheid. 

Marcel neemt ons mee naar de Rotterdamse wijk Katendrecht, ookwel ‘de Kaap’ genoemd. Een buurt die vroeger werd gezien als ‘no go area’: prostitutie, drugs en criminaliteit maakten het schiereiland berucht. De laatste tien jaar is de wijk echter ontzettend vooruit gegaan. Dat komt  bijvoorbeeld door de sloop van oude huizen en de bouw van nieuwe koopwoningen. Maar volgens Marcel is de vooruitgang van de Kaap ook voor een belangrijk deel toe te schrijven aan een flink aantal burgerinitiatieven. Daarmee hebben de ‘Kapenezen’ zélf hun buurt leuker, fijner en mooier gemaakt. Zonder daarbij afhankelijk te zijn van de gemeente.

Varkenshuis

Een voorbeeld van zo’n burgerinitiatief is het Rotterdamse Varkenshuis. Op een stuk braakliggend terrein midden in de Kaap wonen sinds een week de buurtvarkens ‘Slome Japie’ en ‘Blonde Arie’. De varkens eten de kliekjes van bewoners en ze worden verzorgd door een aantal buurtboeren. Rianne Andeweg en Gerda Zijlstra van Rotterdamse Oogst haalden de varkens naar de Kaap om de buurt op te fleuren én om de Rotterdammers duidelijk te maken waar hun vlees vandaan komt. Het is namelijk de bedoeling dat de varkens na hun fijne leven in de Kaap in december naar de slacht gaan, en door de buurtbewoners gegeten worden. 

In het filmpje rechts op deze pagina ziet u meer over het Varkenshuis.

©

©

©

©

©

Meer over het Varkenshuis