Veel mantelzorgers verwachten dat er volgend jaar een nog groter beroep op hen wordt gedaan, terwijl ze er niet meer taken bij kunnen hebben. Ze maken zich dan ook grote zorgen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 25.000 mensen, onder wie 6000 mantelzorgers.

Vier op de tien ondervraagde mantelzorgers verwachten dat er volgend jaar een nog groter beroep op hen wordt gedaan vanwege de bezuinigingen in de zorg. Dit terwijl slechts 14 procent aangeeft dat zij er meer zorgtaken bij kunnen hebben. Driekwart (77%) maakt zich dan ook ernstig zorgen over de gevolgen van de bezuinigingen in de zorg voor henzelf.

Van de mensen die nu geen mantelzorger zijn, verwacht één op de zes dat een naaste komend jaar een beroep voor mantelzorg op hen gaat doen.

Hervormingen

Over een maand is één van de grootste hervormingen in de zorg in tijden een feit. Vanaf dan is niet meer de landelijke overheid verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen met een beperking, zoals ouderen en gehandicapten, maar gaan gemeenten hierover. 

Tegelijkertijd wordt er flink bezuinigd op de zorg. Om de kosten te drukken zal er een groter beroep worden gedaan op naasten om zorgtaken over te nemen van professionals. Hoe zal dit uitpakken? En wat kan er gedaan worden om mantelzorg te stimuleren?

Daarover gaan we vandaag in discussie met Karsten Klein, wethouder Zorg in Den Haag, en dr. Deirdre Beneken genaamd Kolmer, lector Mantelzorg aan de Haagse Hogeschool.

Vandaag in Radio EenVandaag (NPO Radio 1) presenteert Mariëlle Koekenbier de uitslagen van dit onderzoek. Twee panelleden discussiëren mee. Luister hier naar het tweede deel van de discussie:

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 25.680 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, onder wie 5987 mantelzorgers. Het onderzoek vond plaats van 21 tot 27 november 2014.

Download