Er wordt steeds meer gedeeld. Maar waarom nu? Is delen niet ouderwets? ‘Het kopje suiker bij de buren’ haalt toch niemand meer nu er een supermarkt op elke hoek zit?

Door: Kim van Dijk, deler en oprichter van buynothingnew.nl

“Waarom nu?” is een voor de handliggende vraag: het zal de crisis wel zijn. Men heeft minder geld te besteden dus gaat op zoek naar alternatieven. Het is inderdaad één van de verklaringen waarom delen in opkomst is.

Een andere verklaring is de opkomende bewustwording van ons gedrag ten opzichte van het milieu. Men begint te zien dat de lijn van productie-consumptie-afval niet de beste is voor onze planeet. Het continue meer, meer, meer, en altijd maar nieuw begint een tegenbeweging te krijgen. Een waarbij men probeert minder te verspillen door spullen zomaar weg te gooien, nauwkeuriger kijkt naar wat er eerstehands nodig is, waarvan het product gemaakt wordt en hoe het geproduceerd is.

Wat hier ook een groot aandeel in heeft, is het internet en de sociale media. Er is een grote opkomst van sites waar iedereen van alles kan uitwisselen. Zo kun je je boor uitlenen aan je buurman via peerby.nl, kun je diensten en spullen ruilen via sites als ruilen.nl, en zelfs je autorit kun je delen via toogethr.nl. Deze sites bieden een bepaalde zekerheid: men moet zich aanmelden om iets te kunnen uitwisselen, dus de organisatie heeft je gegevens - een drempel voor oplichters en daarmee meer vertrouwen voor de gebruikers van de online diensten. Sommigen beginnen nu ook hun diensten verzekerd aan te bieden: je bent verzekerd tegen schade of oplichting.

Naast deze online diensten is er nog een plek waar delen, weggeven en ruilen in een groeispurt zitten: Facebook. Steeds meer groepen worden opgericht om van alles uit te wisselen: proviand, boeken, apparatuur, elektra, kleding, speelgoed en ga zo maar door. Het voordeel van een groep is de regels die hieraan verbonden zijn; wie zich daar niet aan houdt wordt verwijderd, zodat de groep betrouwbaar, leuk en overzichtelijk blijft. Nu zien we dat er meer groepen komen specifiek voor regio’s: geen verzendkosten en je kunt van tevoren even komen kijken. Dit ’even komen kijken’ loopt in tweedehands kleding-groepen trouwens uit op ‘huiskamershoppen’: iemand biedt zijn/haar kleding aan en men kan op afspraak komen kijken, snuffelen, passen en met volle tassen naar huis.

De crisis heeft het delen een flinke duw in de rug gegeven. Of mensen zullen blijven delen na de crisis? Een aantal niet, maar de meesten die het delen ontdekt hebben, zijn wild enthousiast. Zolang de online diensten blijven bestaan, zal dat met delen ook zo zijn.