Jojanneke van den Berge begon dit jaar als presentatrice bij EenVandaag. De eerste paar maanden voor de Nieuwstrend, inmiddels als reguliere presentator. Wat zijn de drie dingen die haar het meeste opvielen in 2016? 

Nieuwstrend

Dit jaar werd de NieuwsTrend gelanceerd als nieuw vast item in de dagelijkse uitzending van EenVandaag. Een item over het nieuws dat het gesprek van de dag is op social media en daarbuiten, over hoe dat nieuws zich ontwikkelt, en over de alsmaar groeiende rol van social media als primaire nieuwsbron.

2016 kenmerkte zich natuurlijk door een aantal gruwelijke aanslagen, waarover dikwijls het eerst werd bericht via twitter. Maar social media vormden op die momenten ook een plek van eenwording, van troost en verbroedering. Een plek waar mensen verdriet kunnen delen. Zoals na de aanslagen in Brussel.

Zwanenmishandeling

Een reeks van schokkende reportages die misstanden blootlegden bij de jacht op zwanen, waarbij zwanen onder meer half aangeschoten worden, hun nekken worden gebroken en ze worden opgejaagd door honden. Een mooi voorbeeld van een sterk eigen nieuws verhaal dat leidde tot een golf van publieke verontwaardiging, en een politie onderzoek. Aangevuld online met een stevige longread. De politiezaak loopt nog.

Politicus van het Jaar verkiezing

Zo’n veertigduizend mensen brachten dit jaar hun stem uit voor de Politicus van het Jaar verkiezing. Dé politieke publieksprijs van het jaar en een spannende opmaat naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart. De twee grootste politieke opponenten belandden op de eerste plaats, PVV-voorman Geert Wilders, en op de tweede plaats, GroenLinks-leider Jesse Klaver. Het publiek sprak in uitersten.

2016 was ook het jaar van de politieke versplintering die veelbesproken nieuwe gezichten en partijen lanceerde als Jan Roos en DENK. Zij kwamen vertellen hoe zij van plan zijn de mastodonten in maart omver te werpen. Een ding is duidelijk: het worden een paar spannende maanden richting 15 maart 2017.