Dagelijks gooit we in Nederland meer dan 400.000 broden weg. Dat komt neer op drie sneetjes per gezin en 127 miljoen kilo brood per jaar. In het hoofdstuk voedselverspilling is brood de kampioen. Stichting BroodNodig wil dit aanpakken.

'We' gooien het weg in de prullenbak, maar complete bergen brood eindigen ook op straat, waar ongedierte zich te goed aan doet. Het is geen nieuw probleem, al jaren staat 'broodvervuiling' en verspilling op de agenda.

In Rotterdam heeft de stichting BroodNodig grote plannen. Er staan inmiddels 40 broodkliko’s in de stad onder het beheer van vrijwilligers die de broodkwestie ter harte nemen. Een keer per week worden de kliko’s met brood geleegd en tot compost verwerkt. Er zijn zelfs speciale meldpunten voor broodoverlast in het leven geroepen waar mensen al jarenlang klagen over viezigheid en ongedierte-overlast veroorzaakt door gedumpt brood op straat, markten en in parken. 

'Straffen helpt niet', zegt initiatiefneemster Angelique Vandevenne. Het is beter mensen brood te laten recyclen of er zelfs energie uit te winnen. Daarvoor is er een speciaal apparaat ontwikkeld, de zogenaamde broodvergistingsmachine. Het doel van de stichting BroodNodig is om volgend jaar de vergister intensief te laten draaien in de openbare ruimte. Een heel brood laat een gaspit namelijk een uur branden.