Op 30 april wordt er weer een Prins van Oranje-Nassau, koning van Nederland. Maar stammen onze Oranjes wel rechtstreeks af van de Vader des Vaderlands?

De meeste mensen denken dat onze Oranjes rechtstreeks afstammen van Willem van Oranje. Afstammelingen zijn ze wel, maar de lijnen zijn iets verder weg dan door menigeen wordt gedacht. Boze tongen beweren zelfs dat Beatrix en Willem-Alexander bastaards zijn die helemaal geen recht hebben op de troon.

EenVandaag pluist samen met Nederlands historica en schrijfster, Reinildis van Ditzhuyzen, de stamboom van de Oranjes uit. 

Eerder al maakte EenVandaag een reportage over de laatste Duitse afstammeling van Willem van Oranje-Nassau. Want niet voor niets is de eerste zin van ons volkslied: 'Wilhelmus van Nassouwe, ben ik, van Duitsen bloed.' De Nederlandse troon is terug te voeren tot het Duitse Wiesbaden, vlakbij Frankfurt, waar Clothilde von Merenberg als laatste Duitse Nassau woont. Willem van Oranje groeide op in die regio op en verhuisde in 1544 op zijn elfde naar Brussel, toendertijd hoofdstad der Nederlanden, om klaargestoomd te worden voor het prinsdom. Hij trouwt met de Nederlandse Anna van Buren, dochter van een steenrijke graaf van Buren, een landgoed rondom waar nu de Betuwe ligt. Door dit huwelijk wordt Willem van Oranje één van de rijkste edelen van het land. Daar in Gelderland ligt dus de oorsprong van onze Nederlandse troon.

De laatste afstammeling van Nassau

De laatste afstammeling van Nassau