Opnieuw lijkt pesten de oorzaak te zijn voor een drama op school. Vrijdag werd op een school in Voorburg de 16-jarige Wesley doodgestoken. Vrienden van de dader schetsen het beeld dat hij ernstig werd gepest, zijn hele leven al. Een vriend van hem zou hem onlangs een mes gegeven hebben en gezegd hebben: 'verdedig jezelf maar eens'.

Hoe kon dit gebeuren? Is de vraag die nu op de school in Voorburg gesteld wordt. Een vraag die eerder werd gesteld op de school van Tim Ribberink en Fleur Bloemen. Zij pleegden allebei zelfmoord onder anderen doordat zij gepest werden.  Een vraag die ook acht jaar geleden werd gesteld op het Technisch College in Amsterdam, nadat een leerling een ander neerstak naar aanleiding van een ruzie over een pen.

Hoe kan het dat dit soort excessen steeds opnieuw gebeuren naar aanleiding van pesten? En is daar iets tegen te doen? We spreken erover met Mieke van Stigt, pedagoog en socioloog, schrijfster van het boek' alles over pesten'.

Verder in Radio EenVandaag

In Radio EenVandaag aandacht voor de vraag: wat kan een school doen om dit te voorkomen? 

We spreken met Ton Senf. Als oud-directeur van het Technisch College in Amsterdam maakte hij een fatale steekpartij mee. Op 11 oktober 2007 stak een Turkse jongen van 14 zijn Marokkaanse klasgenoot van 16 dood na een ruzie om een pen.