EenVandaag maakt deze zomer een 'Zomerstop' bij gasten die een bijzonder jaar achter de rug hebben. Vandaag is dat de burgemeester van Leiden, Henri Lenferink.

Lenferink blikt in EenVandaag voor het eerst terug op de onrust die in Leiden ontstond, nadat uitlekte dat hij de veroordeelde pedofiel Benno L. er onderdak had geboden. Dagenlang verzamelden zich demonstranten bij het huis van Benno L. en zorgden voor een gespannen sfeer in de wijk.

Achteraf vind hij, dat hij de zaak anders had kunnen aanpakken, en de inwoners van Leiden direct had moeten melden dat Benno L. er kwam wonen: “Je kunt met de kennis van nu wel zeggen dat je dit opener had kunnen doen. (...) De stad kon dit best aan.”

“We hebben toen gekozen voor ‘de geheime operatie’, ook omdat we niet konden inschatten wat de impact zou zijn. Als je het ‘open’ zou doen en het zou mislukken, dan kon je nergens meer terecht.”

Lenferink keek vol bewondering naar zijn collega Berends in Apeldoorn, die direct openheid van zaken gaf, toen Fortuyn-moordenaar Volkert van der Graaf daar kwam wonen:

“Zo moet je dit het doen. Dit is de manier waarop het in de toekomst zal gebeuren.”