Op 1 april vorig jaar krijgt journalist Ton Lankreijer midden in de nacht een e-mail van Frank. Hij is wanhopig omdat het hem niet lukt om na zijn scheiding een omgangsregeling met zijn dochter te krijgen.

Lankreijer is op dat moment in Thailand en stuurt een korte mail terug. Tegen de tijd dat hij weer in Nederland is leeft Frank niet meer. Op het strand van Bloemendaal heeft hij een punt achter zijn leven gezet. Hij schreef:

Jullie hebben mij ondanks mijn moeilijke karakter altijd ondersteund. Dank je wel. Ik stap eruit. Een leven zonder het liefste meisje van de wereld heeft voor mij geen enkele waarde. 

In een allerlaatste e-mail heeft Frank Lankreijer gevraagd of hij zijn verhaal wil vertellen. En dat doet de journalist dan ook in het boek Zwartboek Frank - Zelfmoord na Vechtscheiding dat vandaag uitkomt.

Belang van het kind?

EenVandaag spreekt met Lankreijer over zijn redenen om dit boek te schrijven. Hij vertelt: "Het is natuurlijk een wonderbaarlijk verhaal dat iemand die zoveel liefde heeft voor zijn kind, dit besluit neemt. Dat is paradoxaal. Het allertreurigste en dat is ook de eindconclusie van mijn boek, is dat het belang van het kind compleet ondergeschikt is geworden aan het feit dat twee volwassen mensen elkaar dood willen maken. En dat is een beeld dat ik overal zie,  ik verdiep me heel erg in deze materie. Het kind wordt vergeten. ‘In het belang van het kind’ is een holle frase geworden." 

Ouderschapsplan voor geboorte

Ook spreken we met Kiecky, de schoonzus van Frank, en met scheidingsonderzoeker Ed Spruijt. Spruijt pleit ervoor dat voor de geboorte van een kind al door de ouders een ouderschapsplan wordt gemaakt, omdat ze dan in goede stemming zijn en positieve gedachtes hebben. "En als je dat om de twee jaar bijstelt, blijf je als ouder bezig met de vraag: ‘Hoe voeden we ons kind op?’ Als het dan tot een scheiding komt, is de kans op een vechtscheiding wat kleiner.” 

Volgens Spruijt letten ouders te veel op hun eigen belang. Ze zijn niet meer in staat om hun eigen ego uit te schakelen en het belang van hun kind voor te laten gaan. “Ze gaan maar door met elkaar zwart maken, soms is er ook met fysiek of psychologisch geweld. En dat is echt rampzalig voor de ontwikkeling van hun kinderen. Daar is veel onderzoek naar gedaan, we zien hele negatieve gevolgen op korte en lange termijn.”

Divorce Challenge

Een vechtscheiding zoals die van Frank en zijn ex-vrouw is niet uniek in Nederland. Van de 35.000 scheidingen die vorig jaar werden uitgesproken, ging het in 7000 gevallen om een vechtscheiding, waar advocaten, mediation en hulpverleners aan te pas moeten komen. Na de scheiding groeit zo’n 20 procent van de kinderen op bij de moeder, zonder contact met de vader. Opvallend is dat 50 van de 100.000 gescheiden mannen in ons land zelfmoord plegen, bij vrouwen ligt dat aantal op 25. Onderzoek wijst uit dat de kinderen die opgroeien in een vechtscheiding later veel emotionele problemen ervaren, meer crimineel gedrag vertonen en later veel problemen ervaren in hun eigen relaties.

Ernstige problematiek dus, die minister van Justitie Van der Steur nu wil aanpakken met de website www.divorcechallenge.nl. Deze site vloeit voort uit een motie van PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. Iedereen met een goed idee kan de komende drie maanden voorstellen doen om vechtscheidingen te voorkomen. Daarna worden de inzendingen voorgelegd aan de Kinderombudsvrouw, een mediator, een rechter en een hoogleraar familie- en jeugdrecht. Op 14 december maken zij bekend welke voorstellen verder worden uitgewerkt.