Twee Syrische zusjes spelen mee met het Nederlands Blazers Ensemble op het Nieuwjaarsconcert in het Concertgebouw in Amsterdam. 

Een van de zusjes heet “Jawa”, wat liefde betekent in het Arabisch. Zij is geboren op Valentijnsdag 1996 in Syrië en is één van de grootste muzikale talenten van Syrië. Op haar ud, een snaarinstrument waar de Spaanse gitaar uit voort is gekomen, won ze in 2009 een prestigieus internationaal ud-concours.

Haar jongere zusje Shaza, geboren in 2003, speelt op de qanûn. Qanûn spelen geeft haar een koninklijk gevoel, vertelt ze. Wanneer ze speelt is haar hoofd leeg en gaat al haar energie en gevoel naar haar instrument en de muziek. Alle muziek die Shaza hoort kan ze direct op de qanûn meespelen. 

De meisjes zijn deze zomer in het kader van gezinshereniging naar Nederland gekomen. Hun moeder had een jaar eerder al de gevaarlijke tocht per boot naar Italië gemaakt. Gevlucht voor de oorlog in Syrië en op zoek naar een beter leven voor haar dochters.

Het Nieuwjaarsconcert in het Concertgebouw is al maanden uitverkocht. Jawa heeft het gebouw tot nu toe alleen aan de buitenkant gezien. Zij was heel verrast toen ze werd uitgenodigd: “Ik wist dat het een speciaal programma zou worden 1 januari. Het is een ontzettende eer om te mogen spelen.”

Het Nederlands Blazers Ensemble roemt de muzikaliteit van de zusjes. Het moet 1 januari een muzikale ontmoeting worden tussen twee culturen.

Donderdag 30 december in EenVandaag; Bestemming bereikt met Jawa en Shaza Manla.