Verhuurders van busjes, trucks en auto’s willen meer mogelijkheden om huurders te kunnen checken. Dit naar aanleiding van de aanslag in Barcelona waarbij gehuurde voertuigen werden gebruikt als wapen. Directeur Hemmie Kerklingh van autoverhuurder KAV in EenVandaag: “Wij willen alles maar mogen niets van de overheid." 

Kerklingh wil dat dat aangepast wordt. "Wij mogen niet controleren of iemand een baan heeft, of op een bepaald adres woont. We mogen ook geen kopieën van rijbewijzen of paspoorten bewaren.”

De verhuurder zou het goed vinden als bedrijven bij de politie kunnen checken of identiteitsbewijzen als gestolen staan geregistreerd of dat bepaalde huurders bekend staan als zware crimineel of terrorist. Kerklingh: “De kaartenbakken van de overheid moeten open. Dan kunnen wij als verhuurders ook onze rol vervullen in het voorkomen van criminaliteit en terrorisme.”  

Aanbevelingen FBI

De afgelopen jaren werden meerdere gehuurde voertuigen gebruikt bij aanslagen in Nice en Londen. Een van de bekendste aanslagen met behulp van een gehuurd voertuig is die op een overheidsgebouw in Oklahoma in 1995. De ex-soldaat Timothy McVeigh huurde een Ryder-vrachtwagen en laadde deze vol met explosieve materialen. Vervolgens bracht hij de vrachtwagen tot ontploffing waardoor bijna 170 mensen om het leven kwamen. De FBI kwam na die aanslag met een speciale lijst aanbevelingen voor verhuurders om op te letten en door te vragen als iemand een voertuig wil huren.

Gebrekkige informatie-uitwisseling

Ook Hertz autoverhuur is alert op foute verhuurders. Volgens Henk van den Helder, general manager Hertz Benelux, doet zijn bedrijf wat het kan. Van den Helder: “Bij een van de aanslagen in Londen werd een bij Hertz gehuurd voertuig gebruikt. Wij checken wat we kunnen qua identiteit huurders maar lopen tegen gebrekkige of geen uitwisseling van informatie aan vanuit de politie. Zij mogen net als wij niet veel delen in verband met de privacy. Dat zou veel beter moeten, zodat wij ‘nee’ kunnen zeggen tegen iemand die een voertuig wil huren voor criminele of zelfs terroristische activiteiten.”  KAV heeft evenals Hertz en andere verhuurders eigen rechercheurs in dienst.

Reactie politie

Woordvoerder politie Lisette van Bale: “De politie onderneemt in samenwerking met partners uiteenlopende activiteiten die tot doel hebben de kans op een aanslag te minimaliseren. Burgers, instanties en bedrijven die verdacht gedrag signaleren, worden zoals gebruikelijk gevraagd dit bij de politie te melden.

Alle initiatieven van bedrijven om een bijdrage te leveren aan het tegengaan van terroristische activiteiten worden vanzelfsprekend door ons omarmd. Als uit deze initiatieven relevante informatie blijkt, gaan we daarmee aan de slag met inachtneming van de wet- en regelgeving.”

Download