Het ministerie van Onderwijs gaat in asielcentra lessen over homorechten geven. Daarbij wordt deels materiaal ingezet dat ook als informatiemateriaal gebruikt wordt op scholen. 

De lessen zijn bedoeld om asielzoekers duidelijk te maken dat discriminatie in Nederland niet wordt geduld. Initiatiefneemster minister Jet Bussemaker van Onderwijs: ,,Vluchtelingen komen uit landen waar rechten van vrouwen niet altijd worden gerespecteerd, waar homorechten niet vanzelfsprekend zijn.''

Ieder asielzoekerscentrum kan zelf kiezen hoe de lessen worden aangepakt: klassikaal of in discussiegroepen. Ook homobelangenvereniging COC wordt betrokken bij de voorlichting. De minister denkt ook aan samenwerking met het COA, asielzoekers zelf of Roze in Blauw, de organisatie van homoseksuele politieagenten.

Er zijn al meerdere meldingen geweest van homoseksuele asielzoekers die worden lastiggevallen in azc’s. In december trok het COC hierover aan de bel: de organisatie had 14 meldingen binnen gekregen. Onder ondere in de opvang in Heumensoord bij Nijmegen zou er sprake zijn van bedreigingen van homoseksuele asielzoekers.

De 20-jarige Syrische homoseksuele vluchteling Omar Abdulghani ontvluchtte het azc in Zaandam na bedreigingen. Hij vertrok eerder uit Syrië, vanwege zijn geaardheid. In EenVandaag een gesprek met Abdulghani. In de studio een gesprek met Tanja Ineke, voorzitter van COC Nederland