Trillend op de poten, met z’n allen angstig in de hoek of in blinde paniek door de stal. Veel koeien in Groningen zijn bang en hun eigenaren zijn bezorgd. 

Melkveehouder Jan Oudman uit Stitswerd ziet zijn koeien met regelmaat in paniek raken: “Opeens zie je dat ze tegelijkertijd opspringen en beginnen te rennen," vertelt melkveehouder Jan Oudman aan RTV Noord. “Zoals ze dan doen, gaan de muren van de stal er bijna uit. Ze zweten van de onrust. Het is echt doodsangst.”

Behalve bij het bedrijf van Jan Oudman zijn ook de koeien bij vier andere bedrijven in Groningen veel en vaak angstig. Om meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaak opende LTO Noord deze week een meldpunt. Want waarvoor zijn deze dieren zo bang? Er wordt volop over gespeculeerd. Zo zouden de koeien onrustig zijn omdat ze aardbevingen voelen die wij als mensen met onze zintuigen niet kunnen registreren.

Dat sommige zoogdieren magnetische velden op aarde kunnen voelen is inmiddels wel bewezen en ook lijken sommige dieren een zesde zintuig voor aardbevingen, vulkaanuitbarstingen of een tsunami te hebben. Maar, hebben koeien die gave dan mogelijk ook? EenVandaag spreekt hierover met filosoof Erno Eskens en dierenarts Joep Driessen, die gespecialiseerd is in koeiengedrag.