Het hing al een tijdje in de lucht, maar gisteravond kwam dan eindelijk het verlossende woord: amateurhistoricus Peter Swart mag zich vanaf nu officieel ontdekker noemen van een uniek Hollands 18de-eeuws oorlogsschip.

Het gaat om het fregat Huis te Warmelo dat in 1715 zonk in de Finse Golf. De 35 meter lange oorlogsbodem had 44 kanonnen aan boord en moest daarmee Hollandse schepen beschermen die handel dreven met de Baltische staten en Rusland. Maar op 25 augustus 1715 kwam het schip in de buurt van Helsinki in een storm terecht, liep op een klip en zonk. 130 van de 200 bemanningsleden kwamen om het leven.

Peter Swart kreeg het schip vorig jaar in het vizier toen hij een oude zeekaart bestudeerde. Op die kaart zag Swart bij Kalbådagrund, een rif twintig mijl ten oosten van Helsinki, de tekst: “hier is het Noord-Hollands oorlogsschip op gebleven 1715”. Navraag bij de Finnen leerde dat die al in 2006 op exact die plek een oud scheepswrak hadden gevonden. De ontdekking is voor historici van belang omdat het aantoont dat de graanhandel vanuit Riga voor Holland erg belangrijk was.

Op 14 oktober werd na lang onderzoek bekend gemaakt dat dit écht het schip is waar we het nu voor aanzien. Dan werd een 3D-model gepresenteerd en de Finse duikers waren ook in in Nederland. Zij maakten eerder opnamen van het schip in de Finse Golf, bekijk die hier:

Het hele verhaal van Peter Swart over de vondst van het fregat de Huis te Warmelo is te zien in het programma De Reünie op 4 december.