EenVandaag ging in drie gemeenten bij verschillende supermarktfilialen undercover om te ervaren hoe agressief de klanten zich gedragen in de super. De verhalen die het winkelpersoneel aan hen toevertrouwen liegen er niet om. Ook stellen supermarkten exclusief beelden van hun beveilingscamera’s ter beschikking aan EenVandaag. Daarop is te zien hoe personeel wordt bedreigd, bespuugd, geschopt en gemolesteerd.

“Ik ben heel hard in mijn buik gestompt.” “Ik ben door een bejaarde in mijn hand gebeten en heb daarbij mijn trouwringen verloren.” "Ik heb 50 keer aangifte gedaan van verschillende bedreigingen, maar nooit wat terug gehoord op mijn aangiften”, zo luiden een aantal ervaringen. Alle medewerkers melden ons dat zij door iedere bevolkings- en leeftijdsgroep met toenemende mate worden uitgescholden, bedreigd en soms fysiek aangevallen worden.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel en Hoofdbedrijfsschap Detailhandel bevestigt de problematiek. Zo zegt Jules van Well (Centraal Bureau Levenmiddelenhandel): “Het is een landelijk probleem. Het korte lontje in de samenleving word steeds korter, mensen voelen zich snel aangesproken en reageren steeds vaker op agressieve wijze. Het is een algemeen verschijnsel in de winkel.”