Accu’s zijn een nieuwe bron van inkomsten voor criminelen. Ze zijn geld waard, omdat ze lood en messing bevatten. Soms worden ze ook gebruikt voor de stroomvoorziening van een hennepkwekerij.  Een  ander deel gaat naar Oost Europa voor de verkoop.

Accu’s worden gestolen door heel het land uit telefoonzendmasten, bij garage- en transportbedrijven en uit elektrische fietsen en scootmobielen. De aangerichte schade is vaak groter dan de opbrengsten.

"In Schiedam worden regelmatig accu’s uit scootmobielen gestolen", zegt een medewerker van het bedrijf Medipoint dat medische hulpmiddelen levert aan gemeenten door heel Nederland. "Dieven krijgen een tientje per accu, maar wij hebben voor 150 euro schade."

Volgens algemeen directeur Rene Martens van Medipoint  is het aantal diefstallen van accu’s dit jaar wel afgenomen. "Vorig jaar werden er in Nijmegen nog 42 scootmobielen gestolen. Dat kostte ons bedrijf tussen de 50.000 en 80.000 euro."

In Gelderland en Twente is de afgelopen weken acht keer aangifte gedaan van diefstal van accu’s uit telefoonmasten, zegt de politie Oost Nederland. Afgelopen vrijdag werden er twaalf stuks ontvreemd uit een zendmast in Beckum. Ook uit Holten en Haaksbergen kwamen meldingen van diefstal. "De dader(s) gaan onopvallend te werk omdat zij vermoedelijk in een bedrijfsauto rijden en gekleed zijn in werkkleding," plaatste de politie in Hengelo op Facebook.

Hennepkwekerij

Oud-ijzerhandelaar Martin Doldersum uit Westerhaar vermoedt dat de accu’s uit telefoonmasten voor de hennepkwekerij worden gebruikt. Op zo'n accu met veel amperes kunnen kweeklampen vrij lang branden en je kunt ze zo weer opladen.

Hij heeft een simpele verklaring voor de populariteit van accu’s bij het dievengilde. "Ze brengen nu zo’n 70 cent per kilo op. Dat is een verdubbeling van de prijs. Ze komen uit scootmobielen, vrachtwagens en tractoren. Ze zijn makkelijk te stelen omdat ze niet beveiligd zijn".

Doldersum krijgt ze ook aangeboden, maar hij doet alleen zaken met mensen die hij kent: "Als hier een onbekende komt met accu’s vraag ik altijd om legitimatie. Voor koper en koperdraad is legitimatie al verplicht, maar omdat er zoveel accu’s gestolen worden ben ik daar ook voorzichtig mee geworden. Om de drie maanden wordt mijn administratie doorgespit door justitie. Ik heb er alle belang bij om netjes te werken".

De afgelopen jaren nam de diefstal van koperdraad uit stroomleidingen bij het spoor een hoge vlucht. Dat type diefstal neemt af doordat er meer hekken en camera’s zijn geplaatst. Ook is de ijzerhandel verplicht om een identiteitsbewijs te vragen aan mensen die koper te koop aanbieden.