In ruim twee jaar tijd moesten 770.000 auto's terug naar de garage, omdat inzittenden risico liepen op een ongeval of er een ander technisch mankement was.  

De zogenaamde 'recalls' zijn nodig voor bijvoorbeeld een achteras die zomaar afbreekt, een cruisecontrol die zomaar afremt en een eerste versnelling die niet voor-, maar achteruit rijdt, maar ook omdat er een fout in het instructieboekje staat. 

De ANWB vreest dat de toename komt doordat autofabrikanten economisch onder druk staan. Van de teruggeroepen auto's zijn er 460.000 onderzocht in de garage. Ruim 300.000 moeten nog. 

In totaal rijden er ruim 9,5 miljoen auto's rond in Nederland, waarvan bijna 8 miljoen personenauto's; 8 procent van het totaal is teruggehaald.

Autofabrikant Peugeot voert de ranglijst van zogenoemde 'recalls' aan. De Fransen haalden 34 keer auto's terug naar de garage. 

Op de tweede plaats staat Citroën met dertig terugroepacties. Op de derde plaats staat Mitsubishi, die 29 keer voertuigen terughaalde naar de garage. Het aantal terugroepacties nam in 2014 met 50 procent toe in vergelijking tot 2013. 

De ANWB vreest dat de toename komt doordat autofabrikanten economisch onder druk staan. 'De automobilist lijkt nu zelf wel een testrijder', zegt een woordvoerder.