Op 27 Februari 1942, enkele minuten na vier uur in de middag, komt in de Javazee de Japanse vloot in zicht.

Vrijwel onmiddellijk begint de strijd die -nu 75 jaar later- de geschiedenis is ingegaan als de Slag in de Javazee. De Nederlandse vlootvoogd  Karel Doorman had de leiding over het Brits-Amerikaans-Australisch en Nederlands eskader. 

Alle moed van de geallieerden kon niet op tegen de efficiënte en genadeloze vernietigingskracht van de Japanse schepen. In totaal kwamen 2300 zeelieden om het leven, onder wie ruim 900 Nederlanders. Maandag worden de slachtoffers in zowel Nederland als in Indonesië herdacht. 

Een van de deelnemers aan de herdenking is Felix Jans. Als achttienjarige nam hij deel aan het gevecht. Zijn schip de Hr.Ms.Kortenaer wordt vol getroffen door een Japanse torpedo, maar wonder boven wonder bleef hij in leven. Het geweld, de explosies, de mannen die ten onder zijn gegaan: Felix Jans is niets vergeten. 

Historici Anne Doedens en Liek Mulder schreven een lijvig boek “Slag in de Javazee. Oorlog tussen Nederland en Japan”. En komen in het werk, mede door het raadplegen van Japanse bronnen, tot opmerkelijke bevindingen.