Tussen de 800.000 en 2 miljoen mensen, hooggeplaatste bezoekers, de inhuldiging, koningsvaart en tientallen mega-feesten: Amsterdam maakt zich op voor de grootste veiligheidsoperatie in decennia.

Een feest moet het worden dinsdag, maar veiligheid voorop. De aanslag in Boston bewijst dat eenlingen een serieuze dreiging vormen. Afgelopen weekend zei burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan dat de politie veel van deze 'lonely wolves' in het vizier heeft. Maar 100 procent veiligheid kan nooit gegarandeerd worden, volgens Van der Laan.

Vanavond in de uitzending: EenVandaag spreekt met sleutelfiguren over de veiligheidsaanpak. Burgemeester Eberhard van der Laan en korpschef van Amsterdam Pieter-Jaap Aalbersberg over de vraag hoe Amsterdam het veilig houdt. Daarnaast oud hoofdcommissaris Joop van Riessen van Amsterdam. Hij was eerder verantwoordelijk voor de veiligheid tijdens het huwelijk tussen Maxima en Willem-Alexander en ten slotte Rico Briedjal, voormalig lid van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging.

Veiligheidsmaatregelen inhuldiging Willem-Alexander