Het boerkaverbod gaat morgen in. Vrouwen in boerka mogen dan niet meer op bepaalde plekken komen. Maar hoe denken moslima's zelf over het verbod? Shirin en Samila geven hun mening.
Ziekenhuizen, overheidsgebouwen en het openbaar vervoer zijn met ingang van het verbod verboden terrein als je een boerka of andere gezichtsbedekkende kleding draagt. Deze 'wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding' verdeelt moslima's.
'Nederland stelt grens aan wie je zijn mag'
De Rotterdamse hulpverleenster Samila Afkir is fel tegen het boerkaverbod. "Nederland slaat zichzelf altijd op de borst als het gaat om vrijheid, maar nu is er een groep die wordt beperkt en zelfs beboet als ze zichzelf willen zijn. Blijkbaar is er een grens aan hoe en wie je mag zijn in dit land en dat is kwalijk."
Samila draagt zelf geen boerka en is getrouwd met een Nederlandse man. Toch maakt ze zich grote zorgen over het boerkaverbod. "Als onze overheid zo hard zegt dat mensen er niet bij horen, zullen ze zich afkeren van de maatschappij. Want wat doe je als je aangevallen wordt? Dan volhard je juist." Ze kent meerdere vrouwen die een boerka hebben gedragen en relativeert het: "Het is voor veel van die vrouwen een fase, waarin ze op zoek zijn naar zichzelf."
Identiteit
De Rotterdamse vindt dat het dragen van gezichtsbedekkende kleding bij de identiteit hoort van die persoon, en de overheid hier niet over mag oordelen. "Die mensen hebben ervoor gekozen om zich op die manier te uiten. Ik denk dat het een uiting is van hoe ze zich van binnen voelen."
Elke persoon moet volgens haar zelf kunnen beslissen hoe hij of zij zich uitdrukt met kleding. "Ik draag een hoofddoek, jij draagt geen hoofddoek. Een ander iemand draagt Nikes, en iemand anders wil juist weer geen merkkleding."
'Gezichtsbedekking geeft onveilig gevoel'
Shirin Musa, directeur van Femmes for Freedom, is het hier niet mee eens. "Het dragen van gezichtsbedekkende kleding geeft een ander een zeer onveilig gevoel."
Om die reden vindt zij het terecht dat er een gedeeltelijk verbod is gekomen op deze kleding. "Het is niet islamofobisch om voor het verbod te zijn. Waar het om gaat is het veiligheidsgevoel, de sociale veiligheid dat we willen weten wie er tegenover ons staat."
Ook geen bedekking in Mekka
Ondanks dat handhaven van het verbod waarschijnlijk een uitdaging wordt, is Shirin er erg blij mee. "Zelfs in de voor moslims heilige stad Mekka is gezichtsbedekking verboden. Je moet Allah met open vizier tegemoet treden." Ook wijst zij erop dat het dragen van een boerka in Tunesië, een moslimland, onlangs ook verboden is.
Shirin ziet het kledingstuk als onderdrukkend voor vrouwen. "In de Koran staat nergens dat vrouwen hun complete lichaam moeten verhullen. Het kledingstuk heeft veel meer met een oude traditie, dan met de Islam te maken."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.