Sinds hij het CDA-lijsttrekkerschap heeft aanvaard, jaagt Wopke Hoekstra op een plek in het torentje. Maar zijn imago verslechtert in de eindfase van de campagne. Kiezers vinden D66'er Sigrid Kaag inmiddels een betere debater én premier dan Hoekstra.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 24.000 leden van het Opiniepanel. Hoekstra slaagt er nauwelijks in om kiezers te overtuigen in zijn optredens. Sigrid Kaag valt juist in positieve zin op.

Kaag beter in debat

Dat is een opsteker voor de D66-lijsttrekker, aangezien veel kiezers in januari nog sceptisch waren. Het was voor veel kiezers onduidelijk hoe zij het, als fatsoenlijk diplomaat, zou doen in de debatarena. Maar de twijfels maken plaats voor respect. Het aantal kiezers dat haar nu goed vindt in het debat is gestegen van 27 procent in januari naar 53 procent nu. Na Mark Rutte (78 procent) en Geert Wilders (77 procent) is Sigrid Kaag volgens kiezers, samen met Jesse Klaver (52 procent), de best debatterende lijsttrekker.

Hoekstra daarentegen maakt juist minder indruk in deze fase van de campagne. 18 procent vindt hem nu nog een goede debater, tegenover 38 procent die dat in januari vond. Daarmee is Hoekstra volgens kiezers na Liane den Haan de slechtst debatterende lijsttrekker.

Is de lijsttrekker goed in het politieke debat?

Hoekstra minder geschikt als premier

De CDA-voorman doet het ook als geschikte premier een stuk minder goed dan eerder deze campagne. Eind januari vonden mensen in het land Hoekstra na Rutte de beste kandidaat voor het premierschap. Maar van de 38 procent die hem toen geschikt vond, blijft anderhalve maand later nog 25 procent over.

Nog vervelender voor Hoekstra is dat de cijfers van Sigrid Kaag juist stijgen. Eind januari noemt een kwart (24 procent) haar geschikt als premier. Nu is dat 33 procent. Daarmee wordt niet Hoekstra maar Kaag als grootste bedreiging gezien voor Ruttes plek in het torentje.

Is de lijsttrekker geschikt als premier?

Den Haan bekender en onbeminder

Het imago van de overige lijsttrekkers blijft verder opvallend stabiel ten opzichte van een paar weken eerder. Esther Ouwehand (PvdD), Farid Azarkan (DENK) en Joost Eerdmans (JA21) vallen iets meer op en worden positiever beoordeeld op verschillende kenmerken. Bij andere lijsttrekkers, van grotere partijen, is het beeld stabiel.

Lees ook

Uitzondering daarop zijn de cijfers van Liane den Haan. Het goede nieuws voor haar is dat ze een stuk bekender is geworden bij kiezers. Het slechte nieuws is dat kiezers die haar voorheen nog niet kenden haar nu op alle fronten negatiever beoordelen.

Lees je dit artikel op je smartphone? Draai het scherm voor optimale weergave
info

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden tussen 15 en 16 maart 2021. Aan het onderzoek deden 24.404 leden van het Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.