Ruim vijfhonderd banen moest de Haagse Energie Academie opleveren. Het werden er zeventien. Nu, een jaar na de opening, is de subsidie op en de kandidaten zitten zonder werk thuis. "Dit is zo'n mooie kans, waarom pak je dat af?"

In de Energie Academie zouden bedrijven jongeren opleiden die ze zelf nodig hebben. Bedrijven voor zonnepanelen, loodgieters- en stukadoorsbedrijven. De gemeente Den Haag maakte hiervoor ruim een miljoen euro aan subsidie vrij. Er zou zelfs een energieneutraal pand komen. Maar de bedrijven kwamen niet en de subsidie lijkt in rook opgegaan.

Leerling-meester

Het stukadoorsbedrijf van Michel Traub, Traub Stuc, ging wel in de Energie Academie zitten. Traub begeleidt al jaren jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt, volgens het oude leerling-gezel-meester principe.

"Vroeger ging je met timmerman Piet mee, hamer in je hand en hup: timmeren. En dan ging je op een gegeven moment zelf de bouw op. Maar dat bestaat allemaal niet meer, dus we moeten een andere vorm van opleiden vinden. En dat is dit. In de praktijk, weinig boeken, geen gezeur en gewoon doen."

'Kost ons tonnen'

Nu de Energie Academie stopt en Traub als enige in het pand zit, komen de inkomsten onder druk te staan. Want ook al is het project stopgezet, de kosten lopen door. "Als de gemeente niet over de brug komt, kost dit ons tonnen, echt gewoon tonnen", vertelt Traub.

Het ergst vindt hij het voor de jongeren die nu buiten de boot vallen. Tientallen kandidaten die deelnamen aan het project, maar nog niet waren doorgestroomd naar een baan, zitten weer thuis.

Anthony van Doesburg: "Ik had zin om me klaar te maken voor de toekomst."

'De zekerheid die ik had is nu weer weg'

"Ik mis het stucen heel erg", vertelt Anthony van Doesburg, een van de jongeren die nu weer thuis zit. "Vóór Traub Stuc heb ik een jaar thuisgezeten, omdat ik het moeilijk had met mezelf en het moeilijk vond om werk te vinden."

Door het werken en leren met het stukadoorsbedrijf kreeg hij weer motivatie om aan de bak te gaan. "Ik had er echt zin in. Ik had zin om me klaar te maken voor de toekomst."

Plotseling

Anthony kreeg op de Energie Academie zo'n vier maanden lang les. Voor de kerstvakantie werden de lessen stilgelegd in verband met corona. Half januari zouden ze weer aan de slag kunnen, zo was het plan. Maar een paar dagen daarvoor kreeg Anthony een e-mail.

Daarin stond dat de stekkers uit de Energie Academie waren getrokken. Dat zijn opleiding dus verviel en de opleiding van alle anderen. "Het kwam voor mij heel plotseling. Toen ik het las had ik het gevoel dat mijn wereld in elkaar stortte. Ik dacht bij mijzelf, wat moet ik nu doen? Dit is zo'n mooie kans, waarom pak je dat af? Ik moet nu weer helemaal opnieuw beginnen."

Extern fraudeonderzoek

De gemeente Den Haag laat een extern bureau onderzoek doen naar het miljoen gemeenschapsgeld dat in rook lijkt te zijn opgegaan. Daarbij worden forensische accountants ingezet die gespecialiseerd zijn in het opsporen van economische en financiële delicten. Zij gaan dus kijken of er mogelijk fraude in het spel was.

Traub hoopt ondertussen op een doorstart. "Het concept was in de kern gewoon top. Bij de uitvoering is het misgegaan. Zonde van het geld."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.