De Russische asielzoeker Alexander Dolmatov verhangt zichzelf op 17 januari 2013 terwijl hij in een cel zit in een Rotterdams uitzetcentrum. Vandaag 18 april 2013 moet staatssecretaris Teeven zich in de Tweede Kamer verantwoorden voor de dood van de Rus.
Ik volg het debat. Al snel voel ik me een oude man. Hoezo…? Tijdens het debat wordt duidelijk dat er van alles mis is in de detentiecentra. Teeven geeft dit ook ruimhartig toe. Maar volgens hem is de dood van Dolmatov een incident. Een triest incident. ,,Ik heb het er oprecht moeilijk mee,” zegt Teeven. ,,En dat zeg ik niet voor de buhne,” voegt hij eraan toe. Dat Teeven het er zelf moeilijk mee trek ik niet in twijfel. Maar… of de zaak een incident is – en hij er dus eigenlijk niets aan doen – betwijfel ik sterk.
En de reden voor deze twijfel ligt in een reportage die ik in 26 maart 2004 maak voor KRO Netwerk over uitzetcentrum Rotterdam. Negen jaar geleden alweer. Puh … ik word oud. Maar gelukkig ben ik nog fris genoeg om me de inhoud van deze reportage te herinneren. Ik geef u even enkele van de belangrijkste punten:
- Medische zorg in noodsituaties is niet geregeld.
- Acute psychiatrische zorg is niet geregeld.
- Cellen zijn er slechter dan in gevangenis
Al deze punten komen vandaag weer langs in het Dolmatov-debat. Bovendien zegt staatssecretaris Teeven: ,, Ik kan niet uitsluiten dat er structurele problemen zijn met de medische overdracht van personen in vreemdelingen-detentie.” Dat lijkt mij van essentieel belang om sowieso goede zorg te kunnen geven. Wanneer je niet weet of iemand iets heeft geef je namelijk ook geen zorg. Ook al is die noodzakelijk. In deze context wil ik er op wijzen dat vreemdelingen in detentie GEEN criminelen zijn.
Terug naar vandaag. Op moment van schrijven is het nog niet bekend of Teeven mag blijven of niet. Ik gok dat ie gewoon mag blijven. Maar het is niet belangrijk… Het is een politiek ding; blijven of opkrassen. In de echte wereld van Dolmatov gaat het om leven of dood gaan. Dood dus.
Onnodig. De reportage, die ik samen met Sylvie de Pijper in maart 2004 maakte was gebaseerd op een rapport van de Inspectie voor de Volksgezondheid. Als de overheid alles wat in dit rapport stond serieus had genomen was 17 januari 2013 hoogst waarschijnlijk niet de laatste dag uit het leven van Alexander Dolmatov geweest.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.